September / oktober 2023, Alpenhaus Denver te Uttendorf, Oostenrijk
Meerdaagse workshop mantrailen


April 2023: Landschaftspark Duisburg Nord

Weer twee mooie weekenden mantrailen in het fantastische Landschaftspark Duisburg Nord.


September 2022, Alpenhaus Denver te Uttendorf, Oostenrijk
Meerdaagse workshop mantrailen

Deze week in Oostenrijk paste helemaal in het plaatje van het afgelopen jaar!

Na een lange aanloop van veel Teams-sessies tijdens de Corona periode en een verkennend weekje in mei was het zaterdag 10 september dan zo ver: een week mantrailen in Oostenrijk!!

Met een mix van nieuwe en wat meer ervaren (en bekende) deelnemers en een grote verscheidenheid aan honden zijn we begonnen aan een enerverend weekje mantrailen. Na wat stugge theorie op de zondagavond konden we maandagochtend fris van start. In het Keltendorf, net boven Uttendorf was er een gescheiden programma voor de beginnende teams, en de "ervaren" teams konden gelijk ervaren dat trailen in Oostenrijk, in de bergen , een extra dimensie heeft! En dat heeft zich de rest van de week ook laten voelen: nauwelijks een meter vlak terrein!!
Het weer werkte grotendeels mee, behalve op de donderdag: de ochtend bij Hintersee begon in de regen en ook de avondtrail in het pikkedonker bij het Alpenhaus was "vochtig".
Het heeft er niemand van weerhouden om op de afsluitende trails op vrijdag op zijn eigen niveau alle registers open te trekken.

Als toetje was er nog een trail door een rivier, van grindbank naar grindbank, als bewijs dat de honden ook daar hun werk konden doen. Nat, maar wel leuk om mee af te sluiten.

Onze dank gaat uit naar alle deelnemers voor hun tomeloze inzet, naar Harold en Joke van Alpenhaus Denver voor de geboden gelegenheid, het gastvrije verblijf en sfeervolle verzorging. Tot slot heel veel dank naar Dave, voor de grote steun en toeverlaat die hij altijd al was, maar nu zeker tijdens deze week, waarin Maan nog aan het revalideren was. SUPER!!


Mei 2022, Nazorgcentrum IntermeZZo te Zwolle
Kindermiddag KindermeZZo
Woensdagmiddag een alternatieve manier van mantrailen gedaan: trailen met 2 kinderen aan de lijn om Jack en Chief in toom te houden, terwijl ze toch hun job deden. En het werkte!!
Zelden zulke jonge, enthousiaste deelnemers mee gemaakt!
De kinderen vonden het geweldig en hebben er nog wat van opgestoken; Jack en Chief bekaf van het trailen en Joe helemaal total loss van het knuffelen en geknuffeld worden😂
Het was intensief en intens, maar we zijn blij en trots dat we dit hebben mogen doen. Wat ons betreft voor herhaling vatbaar!!
Dank aan de vrijwillige (!) begeleiders van de kinderen van KindermeZZo voor het vertrouwen en de top middag en aan IntermeZZo voor de geboden faciliteiten
Gisteren een alternatieve manier van mantrailen gedaan: trailen met 2 kinderen aan de lijn om Jack en Chief in toom te houden, terwijl ze toch hun job deden. En het werkte!!
Zelden zulke jonge, enthousiaste deelnemers mee gemaakt!
De kinderen vonden het geweldig en hebben er nog wat van opgestoken; Jack en Chief bekaf van het trailen en Joe helemaal total loss van het knuffelen en geknuffeld worden😂
Het was intensief en intens, maar we zijn blij en trots dat we dit hebben mogen doen. Wat ons betreft voor herhaling vatbaar!!
Dank aan de vrijwillige (!) begeleiders van de kinderen van KindermeZZo voor het vertrouwen en de top middag. Petje af voor jullie mooie werk!!💖
IntermeZZo dank voor de geboden gelegenheid en faciliteiten.
.

 


Maart 2022, Landschaftspark Duisburg Nord, een fantastische trainingslocatie!!


Voorjaar en zomer 2022:

Een stagiaire actief bij Mantrailing Westerveld

 

In het kader van een praktijk-stage voor de opleiding aan de Dierentrainers Academie meldde Hilde zich bij ons. Nu is Hilde voor ons geen onbekende, dus vonden wij het een uitdaging haar te begeleiden tijdens haar stage.

 

Hilde is al jaren actief met allerlei vormen van diertraining en het opleiden van assistentehonden, inclusief haar eigen assistentiehonden. Voor uw beeldvorming: Hilde is rolstoelgebonden, maar dat weerhoud haar niet on actief met dieren bezig te zijn.

 

Haar verhaal:

 

Ik ben Hilde van der Burg. Voor mijn stage bij de Dierentrainers Academie kwam ik bij Mantrailing Westerveld terecht.

Werken met geur als signaalhondtrainer voor bijvoorbeeld mensen met diabetes, was mij niet onbekend, maar mantrailing was weer wat anders. In de stage heb ik veel geleerd, met als gevolg dat ik nu ook bij Mantrailing Westerveld blijf hangen om zo af en toe nog een les te geven.

Het mooie van mantrailen vind ik dat je als geleider je hond moet vertrouwen. Leer hem goed 'lezen' en versta je hond. Ditzelfde kom ik ook tegen in mijn werk als kynologisch instructeur, gedragstherapeut en assistentiehondentrainer, maar met mantrailen word je weer alerter hierop gemaakt. Ik vind het leuk om een team zo te brengen dat ze elkaar meer 'verstaan'. Om eigenaar en hond naar het niveau te krijgen dat dit 'verstaan van de hond' optimaal is, betekent elke situatie, elke combi individueel bekijken. Geen mens, geen hond en dus ook geen combinatie is hetzelfde.

Ditzelfde principe hanteer ik in mijn dagelijkse werk voor HKC Paws of Pride (www.pawsofpride.nl).

 


September 2021
Een mooi buitenlands avontuur: workshop Mantrailing op Camping Mesles du Morvan (F)
We hebben genoten van de gastvrijheid van Hans en Edith, van beginnende, gevorderde en zeer ervaren mantrailers en hun honden, van de heerlijke maaltijden van Ellen, en van een geweldige omgeving!


12-06-2021:

GEBOUWENTRAINING IN HEERHUGOWAARD

(Leegstaand pand Pieter Raat Stichting)

Soms heb je zo'n dag die nog lang in je geheugen blijft zitten. Dit was er zo een!
We maken het niet vaak mee dat we helemaal onze gang mogen gaan in een gebouw. Nu wel, want dit gebouw zal op korte termijn gesloopt gaan worden.
Door tomeloze inzet van initiatiefneemster Marry en haar directrice Gabriele was het meeste rondslingerende puin en glas reeds aan de kant geschoven en na wat gehannes om het gebouw binnen te komen, konden we aan de slag. Starters en gevorderde combinaties kregen, elk op hun niveau, trails aangeboden aan de buiten- en binnenzijde, of naar binnen werkend of juist naar buiten toe. Voor eenieder genoeg uitdaging en voor de meeste starters ook de gelegenheid om te zien hoe ver je, na de nodige trainingen, kunt komen.
Dat het een geslaagde dag was, blijkt wel uit het feit dat de meeste starters kenbaar hebben gemaakt om vaker mee te willen trainen en trailen!
En zie hier: na enthousiaste groepen in de regio Westerveld, regio Veghel, regio Meerbusch (D) en Noord Nederland hebben we nu dus ook een vaste groep voor Noord Holland!!
Onze dank gaat uit naar de Pieter Raat Stichting voor het beschikbaar stellen van het gebouw en terrein, naar initiatiefneemster Marry en Gabriele voor de perfecte voorbereidingen en naar de deelnemers voor het slagen van deze dag!

En het etentje na afloop, samen met een aantal die-hard-deelnemers, is iets wat we vaker moeten doen!

 


10-10-2020: TRAILEN IN NIEUWKUIJK (voormalig Land van Ooit, als alternatief voor Landschaftspark Duisburg Nord)
Ook best mooi! Met dank aan Dave en Betsie en aan Marc voor de mooie foto's!