Basisgedachte achter mantrailing

Ieder mens laat altijd en overal geur achter, o.a. door lichaamsgeur, continue verlies van huidschilfers, uitstoot van hormonen, etc.

Als een mens zich verplaatst zal er dus altijd een geurspoor ontstaan, dat, afhankelijk van de omstandigheden, voor kortere of langere tijd aanwezig blijft.

Het reukvermogen van een hond is duizenden malen beter als dat van een mens.

De basisgedachte achter mantrailen is dat we gebruik maken van het reukvermogen van de hond om uit de wirwar van geuren die overal en altijd aanwezig is, de geur te volgen welke door de vermiste persoon is achtergelaten.

We leren de hond dat het de bedoeling is dat hij deze ene specifieke geur, welke hij krijgt aangeboden met behulp van bijvoorbeeld een door de vermiste persoon gedragen kledingstuk, gaat volgen en de geleider bij de vermiste persoon brengt. De hond doet dit aangelijnd met behulp van een speurtuig, waarbij de geleider waakt over hun beider veiligheid.

De geleider helpt zijn of haar hond zoveel mogelijk bij het uitwerken van het spoor. Hij of zij moet in staat zijn "de hond te lezen", oftewel: de signalen welke de hond afgeeft op de juiste wijze interpreteren en al naar gelang handelen, door bijvoorbeeld ruimte te maken om in een andere richting te zoeken, deuren, poortjes of hekjes te openen of veilig de weg over te steken bij het volgen van het spoor.

Samen de vermiste persoon vinden is natuurlijk de ultieme beloning voor het team! Als er dan voor de hond nog een extraatje als beloning te krijgen is werkt dat veelal zeer motiverend.